Medlemskap

Hur blir man medlem?

HUR MAN BLIR MEDLEM. 

Vi är en förening som väljer in sina medlemmar. Eftersom alla medlemmar får tillgång till verkstaden dygnet runt är det viktigt att alla kan lita på varandra, alla medlemmar måste klara av att hantera verkstaden själva utan att skada sig själv eller våra maskiner. Eftersom föreningen också till stor del är en gemenskap så vill vi såklart också gärna lära känna alla nya medlemmar.

En dold omröstning bland medlemmarna är det som beslutar om valet av nya medlemmar. En individuell omröstning görs för varje person efter en kort presentation och frågestund.

Det medlemmarna vill veta om dig är bland annat:

- Det går att lita på att du inte skadar dig själv eller våra maskiner genom farligt och felaktigt användande.

- Du förstår själv när du behöver hjälp för att kunna arbeta säkert.

- Du förstår hur föreningen är uppbyggd och är villig att bidra i en liknande omfattning som du utnyttjar föreningen.

- Du är intresserad av att vara medlem under en längre tid än "jag ska bara fixa en grej" eller liknande.


Genom att prata med medlemmar som nyttjar lokalen och samarbeta i de projekt som drivs är det lätt att lära känna föreningen och föreningen får en chans att lära känna dig. För vissa tar det lång tid att landa i beslutet om medlemskap medans andra går och studsar i väntan på nästa inval, oavsett om du känner kärlek vid första ögonkastet eller om det tar några måndagar att hitta din plats och rätt känsla i lokalen så finns det en inskolningsperiod innan medlemskap. Oavsett medlem eller inte finns möjligheter att nyttja lokalen och gemenskapen så tveka aldrig att komma förbi och säga hej, gärna med arbetsbyxorna på!

Medlemsformer

Medlem utan insats

960kr/mån 

Inkluderat i medlemskapet:

- Tillgång till Mikrofabriken 24/7

Medlem med insats

665kr/mån  

+ 1/4 prisbasbelopp i insats

Inkluderat i medlemskapet:

- Tillgång till Mikrofabriken 24/7

- Rösträtt vid stämmor och inval

Frekventa frågor

Hur blir jag medlem?

Medlem blir du genom att bli invald på en föreningsstämma. Vi har stämmor tre gånger per år. Det är medlemmarna i föreningen som beslutar om inval. Detta låter mycket mer dramatiskt än vad det är. Kort sagt vill vi lita på att du kan klara dig själv utan att göra illa dig innan vi ger dig en nyckel. Ett bra sätt att lära känna oss är att vara med på några öppet-hus-kvällar och andra event och träffa oss.

Måste jag ha med mig material?

Mikrofabriken har alltid lite material som medlemmar och aspirerande medlemmar får använda, allt från spillbitar till hellängder av stål och trä. Skall du bygga något stort, eller i något material som vi inte råkar ha för tillfället så får du handla det själv. Vill du förvara ditt eget material här så går det bra. Dock har vi vi ingen möjlighet att förvara halv-färdiga projekt åt besökare.

Kan man betala för att få använda er verkstad utan att vara medlem och slippa det kollektiva?

Nej. Det går inte att betala. 

Får jag vara på Mikrofabriken när som helst?

Som medlem får du en egen nyckelbricka och kan komma och gå precis som det passar dig. Den enda regeln är att man inte får inta sin dygnsvila i föreningens lokaler.


Som aspirerande medlem är du välkommen på våra öppna hus på måndagarna. Efter ett antal besök kanske det händer att du blir bundis med någon medlem som du kan ha kontakt med via exempelvis Slack, och då kan det hända att den här medlemmen bjuder in dig till våra lokaler på en annan dag än måndag. Det är nämligen fritt fram för våra medlemmar att ta med sig vem som helst till föreningen, så länge de tar ansvar för personen under vistelsetiden.

Vem köper in maskiner?

De allra flesta maskiner som finns på Mikrofabriken ägs av föreningen. Vissa maskiner ägs av medlemmar som valt att låna ut dem till föreningen. Ganska ofta har en eller ett par medlemmar vart sugna på en viss maskin, köpt in den och lånat ut den till föreningen, och sedan sålt den till föreningen.


Föreningen har råd med maskinerna tack vare medlemsinsatser. Alla medlemmar kan välja att köpa en insats, Om man vill gå ur föreningen så köper föreningen tillbaka insatsen. Insatserna används endast till att finansiera saker med ett beständigt värde, t.ex. maskiner, och andra inventarier.

Hur kan jag hjälpa Mikrofabriken?

Att sprida ordet om oss är det alla kan hjälpa till med. Sedan får man gärna komma på Måndagar då vi har öppethus och hjälpa till att bygga på lokalen. Andra sätt man kan hjälpa Mikrofabirken på är att donera saker som vi behöver, det kan vara material, maskiner eller förbrukningsartiklar. Hör av dig så kan vi hjälpa dig!

Finns det något sätt att man kan låna era maskiner utan att vara medlem?

En av grundtankarna i mikrofabriken är att vi inte tillhandahåller tjänsten “verkstad”. Men många av våra medlemmar är ofta intresserade av att göra småjobb och bistå med hjälp. Vissa måndagar är det möjligt att komma hit med ett eget projekt och få hjälp med!