Mikrofabriken är uppdelad i olika områden, verkstäder, där en områdeskommitté ansvarar för varje. Verkstäder skapas, omformas och utvecklas allt efter behov och engagemang; Mikrofabriken är vad vi gör det till!

Metallverkstad

Här har vi all vanlig utrustning för skärande och slipande bearbetning av metall, samt plåt-bearbetning. Vi har även en svarv på tre ton, en fräs på två ton, två CNC fräsar (en på fyra ton och en på ett halv ton).

Träverkstad

Här finns det bland annat pelarborr, bandsåg, figursåg, radialarmsåg, svarv, bandslip, justersåg, planhyvel, fräs och limningsjiggar. Vi har även två CNC fräsar för trä, en på många kvadratmeter samt en på mindre än en kvadratmeter. Det finns ordentligt med spånsug och arbetsbänkar.

Laserskärning

Denna verkstad är sannolikt vår mest utnyttjade verkstad. Här kan man göra skärning i ickemetalliska skivmaterial med vår rejäla laserskärare. Arbeta med plast, läder eller trä!

3D-print och plast

Skapa dina prylar i plast! Här finns det ett antal 3D-skrivare av både FDM- och resintyp, samt verktyg för efterbearbetning.

Elektronik

Här finns allt du behöver för småskalig elektroniktillverkning; bland annat lödpennor, hetluftstation, nätaggregat, oscilloskåp, mikroskop, signalgeneratorer, reflow-ugn, stora vridtrafos med mera.

Textil, läder och vinyl

Fullt utrustad syateljé med bland annat overlock, industrisymaskin, vanlig symaskin, och ett stort tygförråd. Här kan du även jobba med läder.

Här finns även en vinylskärare, ett stort monteringsbord, samt en stor riktigt stor skrivare.

Måleri och torkrum

Ett slutet filtrerat utrymme för att kunna måla/lacka utan damm. Ett tämligen färgglatt rum! Här finns även flera platser för att ställa objektet medan det torkar.

Slip, svets och smedja (3S)

Svetsa, elda, värm, smält, gjut, sintra och banka. Allt som är varmt finns här! Vi erbjuder svetsar (MIG, TIG, pinnsvets), smältverk, smedja, keramikugn, samt en CNC plasmaskärare på ett par kvadratmeter!

Här kan du jobba med material som kräver lite temperatur eller skapar gnistor.

Bryggeriet

Bryggeriet är en liten hörna som erbjuder utrustning som medlemmar kan utnyttja för bryggning av öl i liten skala för egen förtäring (s.k. hembryggning) samt en plats för utbildning kring ölbryggning.

Fordonsverkstaden

Vi har en dedikerad fordonsverkstad. Det är poppis att meka med fordon här; bilar, motorcyklar och cyklar. Vi har vissa specialverktyg som kan behövas, exempelvis en fordonslyft.

Övriga områden

Vi har även ett gäng andra områden som har en rent organisatorisk funktion:

  • Asylum; de ytor som hyrs av medlemmar för pågående projekt och lagring av lite större saker.
  • Lagring & annat; utomplatser för hela containers (som ägs av medlemmar) och några kvadratmeter inomhus består av lagring och annat. Det är helt enkelt de platser som finns att förvara saker på, exempelvis medlemsbackarna, dvs en låda som varje medlem har att lagra sina ägodelar i.
  • Torg & trivsel; våra gemensamma ytor som inte är del av en verkstad faller under torg och trivsel. Bord på hjul, högtalare, belysning och kaffe är exempel på saker som detta område fixar.
  • Omklädningsrum och dusch; detta rum erbjuder möjlighet för medlemmar byta om till/från verkstadskläder och duscha.
  • Kök och lunchrum; dessa rum erbjuder möjlighet för medlemmar att fixa lite mat och dryck när man blir hungrig. Här finns även en liten kiosk.
  • Mötesrum; detta lilla rum erbjuder en tystare miljö för att ha möten.
  • Utställning; detta är en liten yta som vi ställer ut och visar upp några utvalda medlemsprojekt på.