Vi är en förening som väljer in sina medlemmar och vi är för närvarande nånstans över 80 personer. Eftersom alla medlemmar får tillgång till verkstaden dygnet runt är det viktigt att alla kan lita på varandra, alla medlemmar måste klara av att hantera verkstaden själva utan att skada sig själv, våra maskiner eller övriga tillhörigheter. Eftersom föreningen också till stor del är en gemenskap så vill vi såklart också gärna lära känna alla nya medlemmar.

I föreningens stadgar finner du exakta detaljer kring medlemskapet.

Ett par gånger per år så har vi inval, där nuvarande medlemmar träffas och väljer in nya medlemmar. En dold omröstning bland medlemmarna är det som beslutar om valet av nya medlemmar. En individuell omröstning görs för varje person efter en kort presentation och frågestund.

Det medlemmarna vill veta om dig är bland annat:

 • Vi kan lita på att du inte skadar dig själv eller våra maskiner genom farligt och felaktigt användande.
 • Du förstår när du behöver hjälp för att kunna arbeta säkert, och du kommer fråga efter hjälp i så fall.
 • Du förstår hur föreningen är uppbyggd och är villig att bidra i en liknande omfattning som du utnyttjar föreningen.
 • Du är intresserad av att vara medlem under en längre tid än “jag ska bara fixa en grej” eller liknande.

Typiskt sett så är det oftast en längre period tills nästa inval, och det finns flera lämpliga aktiviteter som du kan spendera den tiden med:

 • Att prata med och lära känna existerande medlemmar, och låta föreningen lära känna dig.
 • Att komma på våra “Öppet Hus”-dagar.
 • Lära känna någon existerande medlem så pass bra att denne gärna tar med dig som gäst en dag som inte är en “Öppet Hus”-dag, så att du kan jobba på ditt projekt övriga dagar också.
 • Hjälpa till med något av våra gemensamma projekt som behöver genomföras, exempelvis byggandet av någon hylla, målande av någon vägg, eller renovering av någon maskin. Om du vill engagera dig i något sådant så är det meriterande vid nästa invalsomröstning.
 • Fyll i formuläret för ansökning om att tas med i nästa inval. Länken till formuläret kan du endast få personligen efter att ha träffat lite folk och frågat efter den.

För vissa tar det lång tid att landa i beslutet om medlemskap medans andra går och studsar i väntan på nästa inval, oavsett om du känner kärlek vid första ögonkastet eller om det tar några “Öppet Hus”-dagar att hitta din plats och rätt känsla i lokalen så finns det en inskolningsperiod innan medlemskap. Oavsett medlem eller inte finns möjligheter att nyttja lokalen och gemenskapen så tveka aldrig att komma förbi och säga hej, gärna med arbetsbyxorna på!

Medlemsformer

Det finns två medlemsformer, med eller utan insats. En insats är en summa pengar som blir fysiskt uppbundet i verkstaden, dvs de kan användas av föreningen till att köpa stora maskiner och verktyg, men om du lämnar föreningen så köper föreningen tillbaka insatsen av dig, i värsta fall genom att föreningen säljer av någon stor maskin.

Medlem utan insats
 • Månadsavgift: 1295 kr
 • Inkluderat i medlemskapet: Tillgång till Mikrofabriken dygnet runt alla dagar i veckan, plats för förvaringslådor
Medlem med insats
 • Engångsinsats: 1/4 prisbasbelopp i insats
 • Månadsavgift: 1095 kr
 • Inkluderat i medlemskapet: Tillgång till Mikrofabriken dygnet runt alla dagar i veckan, plats för förvaringslådor, samt rösträtt vid stämmor och inval

Vanliga frågor

Finns det mer utförligt introduktionsmaterial någonstans?

Ja – Vi har satt ihop ett dokument som vi kallar vår ‘Playbook’ som mer utförligt beskriver alla koncept och detaljer. Denna bör du ha skummat igenom innan du blir medlem. Den finns även fysiskt utskriven och hänger på väggarna i vår lokal här och var, så du kan även läsa denna när du är på plats i Mikrofabriken.

Har ni någon kommunikationsplattform eller chatt, och hur kommer jag in där?

Ja – vår kommunikationsplattform är ett slags chattprogram som heter Slack och den finns som både som app för mobilen och ett program för datorn. En stor majoritet av all intern information går genom Slack. Det är främst genom detta som du kommunicerar med andra medlemmar och håller dig uppdaterad om vad som gäller för en specifik verkstad. För att få access till våra chattkanaler så finns det ett formulär i lokalen som du fyller i när du kommer på besök på Öppet Hus. Icke-medlemmar får access till några kanaler, medan medlemmar får access till alla kanaler.

Hur blir jag invald?

Medlem blir du genom att bli invald på en föreningsstämma. Vi har stämmor tre gånger per år. Det är medlemmarna i föreningen som beslutar om inval. Detta låter mycket mer dramatiskt än vad det är. Kort sagt vill vi lita på att du kan klara dig själv utan att göra illa dig innan vi ger dig en nyckel. Ett bra sätt att lära känna oss är att vara med på några öppet-hus-kvällar och andra event och träffa oss.

Måste jag ha med mig material?

Mikrofabriken har alltid lite material som medlemmar och aspirerande medlemmar får använda, allt från spillbitar till hellängder av stål och trä. Skall du bygga något stort, eller i något material som vi inte råkar ha för tillfället så får du handla det själv. Vill du förvara ditt eget material här så går det bra. Dock har vi vi ingen möjlighet att förvara halv-färdiga projekt åt besökare. Dvs det du bygger på en “Öppet Hus” dag kan du inte lämna i lokalen tills nästa “Öppet Hus” dag, medan du fortfarande är en besökare. När du blir medlem så får du tillgång till många lagringsalternativ.

Kan man betala för att få använda er verkstad utan att vara medlem och slippa det kollektiva?

Nej. Det går inte att betala.

Får jag vara på Mikrofabriken när som helst?

Som medlem får du en egen nyckelbricka och kan komma och gå precis som det passar dig. Den enda regeln är att man inte får inta sin dygnsvila i föreningens lokaler. Det händer ofta att medlemmar får feeling och jobbar mitt i natten.

Som aspirerande medlem är du välkommen på våra “Öppet Hus”-dagar, vilket praktiskt taget alltid är måndagar. Efter ett antal besök kanske det händer att du blir bundis med någon medlem som du kan ha kontakt med via exempelvis Slack, och då kan det hända att den här medlemmen bjuder in dig till våra lokaler på en annan dag än måndag. Det är nämligen fritt fram för våra medlemmar att ta med sig vem som helst till föreningen, så länge de tar ansvar för personen under vistelsetiden.

Vem köper in maskiner?

De allra flesta maskiner som finns på Mikrofabriken ägs av föreningen. Vissa maskiner ägs av medlemmar som valt att låna ut dem till föreningen. Ganska ofta har en eller ett par medlemmar vart sugna på en viss maskin, köpt in den och lånat ut den till föreningen, och sedan sålt den till föreningen.

Föreningen har råd med maskinerna tack vare medlemsinsatser. Alla medlemmar kan välja att köpa en insats. Om man vill gå ur föreningen så köper föreningen tillbaka insatsen. Insatserna används endast till att finansiera saker med ett beständigt värde, t.ex. maskiner, och andra inventarier.

Hur kan jag hjälpa Mikrofabriken?

Att sprida ordet om oss är det alla kan hjälpa till med. Dessutom får man gärna komma på måndagar då vi har “Öppet Hus” och hjälpa till att bygga på lokalen och utföra gemensamma förbättringsprojekt. Andra sätt man kan hjälpa Mikrofabriken på är att donera saker som vi behöver, det kan vara material, maskiner eller förbrukningsartiklar. Hör av dig så kan vi hjälpa dig!

Finns det något sätt att man kan låna era maskiner utan att vara medlem?

Nej, du kan inte låna med dig något verktyg bort ifrån lokalen. Under “Öppet Hus” måndagarna så kan du dock ta med projektet till lokalen och nyttja maskinerna i lokalen, förutsatt att du är inskolad på maskinen i fråga, och att det finns någon medlem på plats som kan och vill ha översikt under tiden du är där. Du kan praktiskt taget alltid hitta erfarna medlemmar att bolla idéer och tankar med, och ibland kanske du har tur och hittar en som har lust att hjälpa till med själva arbetet! Notera att du som icke-medlem inte får lämna kvar ditt projekt i lokalen tills nästa “Öppet Hus”-dag.

Vill Mikrofabriken tillverka saker åt andra?

En av grundtankarna i Mikrofabriken är att vi inte tillhandahåller tjänsten “verkstad” utan bara platsen “verkstad”. Men en del av våra medlemmar är ofta intresserade av att göra småjobb och bistå med hjälp, en del är konstnärer som ibland har lust att ta emot små uppdrag, och några bedriver rentav sina företag med bas i Mikrofabriken. För att smidigt lägga ut en förfrågan till dem så har vi ett formulär här på hemsidan. Vi kan dock inte lova att någon svarar!

Kan jag få läsa föreningens stadgar nånstans?

Några av våra dokument har vi här på hemsidan: